25 Haziran 2008 Çarşamba

Daha da geç kalmadan...



Ta 27 Nisan'da Kaşkarikas yazmışım.

Hiç kimse sormadı almodrote nedir, nasıldır diye. Ben de unutmuşum, bugün hatırladım. Yaz yemeği, eşlikçisi ya da sadece meze niyetine, sıcak ya da soğuk yenebilen Almodrote tüm lezzetiyle karşınızda...

ALMODROTE DE KALAVASA (Bence bundan ana yemek olmaz aslında, herhangi bir et ya da balık yemeğinin yanında dört, tadımlık olarak ise altı-sekiz kişilik)

MALZEMELER

1 kg. kabak
2 dilim ıslatılmış bayat ekmek içi
1 yumurta
4 çorba kaşığı zeytinyağı
50 gr. beyaz peynir (Ben her şeyle karıştıktan sonra dahi lezzetini hatırlatacak sert bir koyun peynirini tercih ediyorum.)
100 gr. rendelenmiş kaşar
TuzTaze çekilmiş Karabiber
1/2 demet Dereotu

HAZIRLANIŞI

Soyulmuş kabakları rendeledikten sonra elinizle suyunu sıkın. Yoğurma kabında ekmek içi, yumurta, yağ, beyaz peynir, ince kıyılmış dereotu, tuz, karabiber ilave ederek malzemenin iyice karışmasını sağlayın. Karışımı uygun boyda (Almodrote'nin pişmiş yüksekliği 2 cm.'yi geçmemelidir) yağlanmış ve unlanmış bir fırın kabına dökerek 180 dereceye ısıttığınız fırında her iki yüzü de kızarmaya yüz tutana dek pişirin. Daha sonra üzerine rendelenmiş kaşarı serpin ve yeniden fırına sürerek bu kez kızarana dek tutun. Tercihe göre sıcak ya da soğuk servis yapın.

Bence önce sıcakken deneyin ama sonra soğuk meze olarak ne kadar çekici olacağını görmek için bir ikincisini de yapın.

İspanyol mutfağında onyedinci yüzyıla dek havanda dövülen peynir, sarmısak ve yağla yoğrulan ve uygun mevsim sebzeleriyle, değişik etlere eşlik etmek üzere hazırlanan Almodrote, İspanya'da bugün tapaslar arasında yer alan tadımlık bazı türevleriyle yaşamını sürdürüyor. Patates ağırlıklı Tortilla'yla benzerliklerini görmemek mümkün değil. Onbeşinci yüzyılda İspanya'dan göç eden Yahudilerin mutfağında ise Almodrote'de sarmısaktan uzaklaşılırken, yumurta eklenmiş. Günümüzde en popüler diğer Yahudi almodrotesi türü de patlıcanlı: almodrote de berencena...

1 yorum:

Handan dedi ki...

merhaba, http://handannkaleminden-handan.blogspot.com/2008/06/latife-tekinin-yanndaym.html
böyle bir zincir başlattım. katılır mısınız? selamlar

YIP IftIharla sundu...Müsaitseniz gene bekleriz... ya da iGoogle'la yorulmadan görün güncellemeleri!



Add to Google