25 Kasım 2010 Perşembe

Bilmediğim yerden soru geldi...



Ayva, kayısı ve bademli, tavuk tajin

Malzemeler çok ama basit sayılır (her bir kişi için):

İki ya da üç tavuk budu, kemiğiyle,
Bir dilim ayva (yarım kiloluk bir ayvanın mesela beşte biri),
bir kaşık un
küçük bir soğan,
bir kaç adet çiğ badem,
iki adet kuru kayısı,
bir tatlı kaşığı bergamot reçeli (orijinalinde portakal çiçeği suyu da, nerdee),
bıçağın ucuyla zencefil (tazesi dahi kolayca bulunuyor, bıçakla çintip kullanıyorsunuz),
bir tutam tarçın,
bir tutam zerdeçal,
bir tutam safran,
bir kaç dal taze kişniş,
su, yağ, tuz, karabiber

Bir kase kaynar suda beklettiğiniz bademlerin kabuklarını ayıklayın. Yarım bardak kaynar suda biraz safran, zerdeçal ve tarçını karıştırıp bekletin.Tavukları bir buzdolabı poşeti yardımı ve sabırla una bulayın. Derin bir döküm tencerede ısıttığınız azıcık yağda tavukların her yanını eşit derecede kızartın. Tencereden tavukları alıp, ince doğranmış soğanı koyun, pembeleşmeye bırakın. Tencerenin dibinde kalan unun yanmamasına özen gösterin. Pembeleşen soğanın üstüne küçük küpler halinde doğradığınız ayva ve kayısılarla, soyulmuş bademleri koyun, iki dakika karıştırarak kavurun. Tavukları tencereye geri koyun. İçinde baharatları beklettiğiniz suyu ekleyin. Malzemenin üstünü örtecek kadar daha sıcak su ekleyip, zencefili ve bergamot reçelini de koyup karıştırın. Tuz ve karabiber ekleyin. Karıştırdıktan sonra tencerenin kapağını kapatıp yarım saat kadar kısık ateşte pişirin.

Bir kadeh şarap doldurup yarım saat boyunca hayal kurun.

Yarım saatin sonunda tencerenin kapağını açarak on dakika kadar suyunu çekmesini sağlayın. Ateşi kapattıktan sonra taze kişnişi ekleyin.

Kuskus, pilav ya da ince bulgurla servis yapın.

Kuskus için çocukluğumuzdan hatırladığımız fena mı fena kuskus makarna yerine, artık marketlerde satılmaya başlanan, elle dökülmüş gerçek kuskusa yakın ithal kuskuslar var, daha iyiler. Bulamazsanız ince bulgur da işinizi layıkıyla görecektir. Her ikisini de bildiğiniz gibi demliyorsunuz, gayet güzel oluyor. Kuskus makarnayı ise bic kalemin içinden üfleyerek istediğiniz hedefi vurmak için kullanabilirsiniz, ona yarıyor aslen.

Afitos.

22 Haziran 2010 Salı

Hazır mısın?



Zor olmadığı iddiasında değilim.


Vücudumuzu fiziki kapasitesinin çok altında kullanıyor, dolayısıyla da eğer eskisi kadar yemeyi sürdürüyorsak, zaten sonuna kadar dolu depolarımızı daha da geliştiriyoruz.


Anne babalarımızın bizim yaşımızda kullandıkları kapasitenin yarısını kullanmıyor, odun-kömür taşımıyor, ev temizlemiyor, bulaşık yıkamıyor, patates soymuyor, et kesmiyor, çamaşırlarımızı suya bastırmıyor ya da merdaneli makinada yıkamıyoruz, halılarımızı da yıkayamıyor, yorganları dövmüyor, iki-üç yılda bir evi boyamıyor, otobüs durağına da yürümüyoruz mesela. Kışın daha iyi ısınıyor, yazın düğmeye basıp serinleyiveriyoruz. Depolarımıza stok yapan program ise bunu henüz algılayamadı.


Haftada bir yürümek, koşmak ya da yüzmenin hiç faydası olmadığı aşikar, sonrasında oturup daha fazla yiyoruz haliyle.


O zaman bir yandan porsiyonları ve mide kapasitesini azaltırken, günlük hayatımızın içine birazcık daha fiziki aktivite sokmamız, bu artık atıl kalan depoların zamanla boşalmasını, güç de olsa, eninde sonunda sağlayabilir. Üstelik dikkatli olursanız, o katı "şunu ye-bunu yeme"ler olmadığı halde…


İsteyene birkaç ipucu…


Daha az ye, yani porsiyonları ufalt…


Ben başlangıçta, hem dehşetengiz bir açık büfe oluşturduğumuz kulüpte, hem de naçizane evimde o öğünde yiyeceğim her şeyi tek servis tabağına sığdırmakla başladım… Zordu, sonuçta çapı 27 ile 33 cm. arasında değişen tabakların belli bir kapasitesi var, ister istemez yükseklik uygulamalarına kafa yormaya başlıyorsun. Ama bu, bir süre sonra 5 litrelik su boyutuna seneler önce ulaşmış midenin her geçen gün biraz daha az malzeme ile yetinerek ufalmasına yardımcı oluyor. Bir süre sonra bakıyorsun ki yükseklikle uğraşma aşamasından tabakta renk düzenlemesine, klasik tabloların modern yorumlarına falan kafa yorma aşamasına geçmişsin. Ha bu arada, ekmekler tabağa sığmıyorsa mesela, demek ki onları yemeyebilirmişiz aslında. Bu arada ne kadar şahane olduklarını düşünsek de boşu boşuna mayonez-kokteyl sos vesaire boca etmiyoruz tabağa, bir de aşçımızdan nefret de etsek onun tuz oranına sadık kalıyoruz, tuz eklemiyoruz. Makul miktarda zeytinyağı, limon, sirke, balzamik, her tür baharat, özellikle azıcık soğan ve sarmısak serbest ve hatta zaruri. Meyve ya da tatlıyı aynı tabağa koymak zaten olmuyor ya, dolayısıyla ana yemekten kısa bir süre sonra yemek üzere hazırladığın 21 cm. tabakta, kule tasarımından, İngiliz bahçesine geçme aşaması biraz çetrefilli. Ama ben 6 ile 8 parça baklavadan ikiye düşebildiysem herkes de düşebilir. Şimdi tabaklarım çok daha zarif ve çekici, ve hatta çoğu zaman kışkırtıcı ve baştan çıkartıcı.


Biraz daha az karbonhidrat, biraz daha lifli gıda ve protein…


Patates out - karides in ya da lazanya out - taze fasulye in gibi, pilav konusunda da gene Vedat Milor Abi'nin muhteşem sözü:

"Sadrazam Mahmut'un pilavı o kadar güzel ki, her akşam bir kaşık yesem bıkmam!"


Yavaş yiyebilmek için kendine vakit ayır…


Hani şu aptal mide reseptörleri aptal beyin reseptörlerine "doydum beaaa!!!" mesajını bilmem kaç dakika sonra yolluyormuş ya, kısa devre yaptırarak bu süreyi kısaltamayacağına göre, eskiden "iki yarım ekmek kokoreç, iki çeyrek midye, bi zümküfül" yiyebildiğin süreye "bi yarım ekmek kokoreç, on dakika sonra bi yarım ekmek midye" yaymayı başarabildiğin gün anlıyorsun ki, bu da yetebiliyormuş aslında…


Yalnızca sana "şaaaahaaane" gelen şeyleri ye…


Bunu yapmaya başlayınca, kapasitesini azimle azalttığımız mideyi, az buçuk kazındığı için ya da saati geldiği için ya da ne bileyim yalnızca sıkıldığımız için olmayacak şeylerle doldurmuyoruz. Az yiyeceğimize göre en iyisini seçmeli, gerekiyorsa daha fazla uğraşmalı, seçerken ve hazırlarken daha fazla özen göstermeli ve hatta sanıyorum ki daha fazla para da harcayabilmeliyiz. Bakkal ekmeği arasına herhangi bir beyaz peynir ya da kaşar peyniri doldurup mideye indirmek yerine, müthiş bir fırının müthiş ekmeklerini incecik kesip, üstüne eski ( mesela "biberli" denen ve gittikçe daha az rastlanan) bir kaşar ve iyi bir mortadella ve çubuk turşu ya da keçi peyniri, közlenmiş kırmızı biber ve fesleğen koyup kanape yapmak gibi bir şey… Ya da o fabrika tavuklarından tamamen vazgeç ve köy tavuğu peşinde koş gibi... Bir de JB yerine Chivas Regal var mesela, ciddiyim.


Su içmeyi bırakma ve kahveyi dozunda bırak…


Soğuk su metabolizmayı hızlandırdığı gibi, mideni de kandırabiliyor, kahve ise tuhaftır ama iştah açıyormuş iyi mi? Günde bir şişe soda ya da bir multivitamin-mineral tableti de metabolizmanın iyi çalışması için eksik kalan ıvır zıvırı tamamlıyor. Bira yerine light bira, üçüncü kahve yerine bir yeşil çay, kola yerine zero, beyaz yerine roze ya da kırmızı şarap, şarap yerine rakı, dört duble yerine dört tek rakı, her gece rakı yerine yarın gece rakı da kilo vermede yardımcı oluyor tabii.


Bu öğün aralarını çok takmasak da olur…


Gözde diyetisyenler, frenleri bozulmuş hastalarına altı öğün falan öneriyorlar ya, o yalnızca frenler tamamen tamamen devre dışı kaldıysa gerekli herhalde. Yoksa ceviz ve fındık hele de fıstık gibi, ya da havuç gibi el-ağız oyalayıcılarla, hele de kepekli-kepeksiz tüm bisküvi ve kurabiyelerle, cipslerle ve hatta yoğurt ve yoğurt türevleriyle arana mesafe koy. Bu mesafenin en uygunu senin evle süpermarket arasındaki bence. İş olsundan bir kase kiraz bu mevsimde yeterli, günde bir kiloya ulaşmaması kaydıyla.


Temel olarak bu yeterli galiba…


Son olarak, günlük hayatına sokuşturabildiğin kadarcık aktivite yerine doğrusu, tabii ki her gün, olmazsa haftada en az üç gün ağırlığa karşı çalışmak, ama o konuya bu yazıya gelen cevaplara göre değinmem daha doğru olur…

3 Haziran 2010 Perşembe

Yar, bana bir eğlence medeeet! Ammaaann aman ammaaan!


Resim benim bu kez, hem de mucizevi bir şekilde cep telefonu marifetiyle. Antalya'da günbatımı, aylardan Ocak...

Yaz geldi falan derken nedense sıkıntı mevsimi de gelir gibi oldu. Ulen etraf yeşillik, hava güzel, sigara yasakları bitti, sebzenin meyvanın eğlencelileri çıktı, uzun kollular kayboldu, katkatlar bitti, bi tarafımıza renk de gelir şimdi derken hem de...

Açmadı, cilt bakımı, kese, köpük, ne bahçıvanmış be abi, rakı, meze, oooonbirde yat, onbirde kalk, ulan ne acaipmiş kısa pantalona birdenbire geçmek, hafif bir kahvaltı, gazete, şezlong, ilk gün tabii altı faktör, soğuk su, ingilizceyi ingilizler gibi konuşmak istiyorsak bunlar ne konuşuyo peki, nenecim sen bari giyseydin üstünü, hafif yemek, üç oldu duymuyo mu ki bu telefonunu yoksa acaba bi şey mi oldu ki buna, iki bulut, sonra bir kaç bulut daha, biraz oda, aftırsan, madem öyle bir de sıkılaştırıcı, rakı, balık, onbir, onbir, hk, g, ş, sadece dizaltına faktör ama sonra biraz şemsiye, parasol der fransızlar, calendar girls tour at kundu beaches, oh my gosh, hy, ib, bo, ulen telefon gibi senin, yazı, çizi, a, möbds, rakıyı yazmaktan ne sıkılıcam ama şarap, antrikot, lost - the tırışka ötesi final, bir belki iki, gene onbir, üç günde portekizcede düzensiz fiiller ve csi'lerden tatillik bi macera, hk, g, ş, muz ağacının gölgesi ne hoş oluyormuş, hy, bo, ev huzuru, balkoon ama ne balkon, sohbet, bailey's mi, sohbet, rakı, sohbet, jack, hiiiç kalkamaycam, pazardan pembe domates, normal gazete yokmuş ki buralarda, yürüyüş, sakin movida beach club, y, benim dinlediğim müzikleri kendiliğinden çalan -ki bu çok az rastlanır bir durumdur- movida beach club, y, makul adisyon getirmeyi beceren movida beach club, y, semtin ev kadınları ve kızlarının movida beach club'ı, lara beach sand museum biraz olmamış ama minotaur'a değer, harlan coben'in asla vazgeçme'si müthiş, kıvırcık ali mi ne çay üstünde balık lokantası, uçaaaaak, daha sıcak, sardunyalar suyu on gün kesince ne püskürmüş beyau...

Özetle...



3 Nisan 2010 Cumartesi

Bahar, bahar geldi!...




Havaların artık makulleşmesiyle birlikte sigara yasağı da bitmiş oluyor gibi bir şey. Hayır, sigara içmenin şahane bir şey olduğunu düşündüğümden değil ama, gelecekte artık daha nelerimizin yasaklanacağını düşünüp endişelenmemden tuhaf geldi bana kafelerde, restoranlarda, hele de gece kulüplerinde, hem de tümünde birden, sigaranın yasaklanması. Uzun lafın kısası artık bazen aslında hala serin olan hava yüzünden gece eve dönünce bir süre daha titriyor bile olsak, keyif yaparken sigara yakılabiliyor makul(muş) gibi...


Bu kış evde oturmayı, evde yemeği tercih ettik galiba çoğumuz. Cuma gecesi messenger ve facebook listelerimizin ışıl ışıl yeşile boyanması, Lost'un cuma akşamı saat dokuzda yayınlanmasına bağlanamaz diye ümit ediyorum. Bu sayede hem biraz bütçeleri de toparlamış olduk ki, o da fena olmadı...


Ama en çok yeniden yemek yapmaya döndüğüm, döndüğümüz için hoşuma gitti bu durum. Kaybolmuş göz kararını yeniden kazandırdığı için...


Balık, karides, salata...

Belki yakında...

Tembelim, tembelsin, tembel...

Tamam tembelim...


İçeri girmeyin artık, hem erguvanlara da bakarsınız...




YIP IftIharla sundu...Müsaitseniz gene bekleriz... ya da iGoogle'la yorulmadan görün güncellemeleri!



Add to Google